Мінімальна сума замовлення 200.00 грн.
Інформація
Пошук

Як навчити дитину читати?

  • Як навчити дитину читати?

В умовах сучасної реальності дитину не візьмуть до першого класу, якщо вона ще не навчилась читати. Тому, питання як навчити дитину читати, е одним з самих популярних серед дбайливих батьків. Як не розгубитись в різноманітті навчальних методик, та не нашкодити неправильними діями? Розбираймось.

 

Що означає уміння читати?

Для цього недостатньо вивчити алфавіт, складати слова та речення. Суть навчального процесу в тому, щоб дитина вміла засвоювати та осмислювати прочитане.

А у нас донька в два роки вже читала, а у сусіда син вірші з року декламує. А ваш вже коли почне?

Подібні розмови можна почути досить часто. Звичайно кожні батьки тішаться успіхами свого малюка, та прагнути виростити майбутнього Ейнштейна. Але чи завжди є корисним такий стрімкий розвиток?

Лікарі невропатологи попереджують, що дуже раннє навчання дитини читанню може їй зашкодити. При цьому не мається на увазі, якщо ви самі читаєте казки та оповідання своєму малюку. Людський мозок розвивається поступово. Якщо інтенсивно навантажувати ті його відділи, які поки ще не готові до повноцінної роботи, можуть виникнути такі психологічні проблеми, як підвищена збудливість і гіперактивність.

 

Ознаки фізіологічної готовності дитини до читання

 

  • Мова повністю сформована;

 

  • фонетичний слух розвинутий на достатньому рівні;

 

  • не має плутанини в поняттях вправо-вліво, вверх-вниз, маленьке-велике, гаряче-холодне;

 

  • відсутні порушення ритму мови, мелодики, та логопедичних проблем.
  •  

 

Оптимальний вік, в якому дитина психологічно і фізіологічно готова навчатись це 4,5 -5 років.

 

Яку методику обрати?

Багато хто вважає що спочатку потрібно вивчати букви. Але починати варто не зі сприймання незнайомих символів, а з розвитку фізичної активності дитини, відчуття ритму, повторювання мелодій, слів. Потім можна розучувати віршики, виконувати ігрові вправи на розвиток фонетичного слуху, наприклад періодично питати дитину де знаходиться той, чи інший звук: на початку, всередині, чи в кінці слова.

Зараз існує багато способів: глобальне читання (методика Домана), метод Зайцева, складання букв, метод звуків та літер. Найкращим є останній спосіб, оскільки він дозволяє сприймати звуки, аналізувати їх в складі слів та поєднувати з написаними символами. Також цей метод допомагає розвивати мислення та грамотність при письмі.

 

Три корисні поради, які допоможуть навчити читати вашу дитину

  1. Побільше читайте самі, та вголос. Зацікавте майбутнього читача самим процесом, розкажіть йому про історію розвитку писемності в різних країнах. Покажіть йому яскраво ілюстровану книжку, та запропонуйте дізнатись про що в ній йдеться.

 

  1. Навчить дитину відрізняти голосні від приголосних.

 

  1. Частіше запитуйте як наприклад шелестять дерева, співає пташка, падає яблуко, їде поїзд. Спитайте чи можна проспівати ці звуки в голос?

 

  1. Дитина сприймає світ через рух. Використайте це: намалюйте величезні букви на піску чи на асфальті та пройдіться по намальованому разом. Зробіть букви з пластиліну, цвітного тіста чи іншого підручного матеріалу.

 

  1. Пограйте з дитиною у загадки: «намалюєте» йому знайому букву на спині та запропонуйте вгадати.

 

І наостанок при навчанні завжди орієнтуйтесь на дитину, адже всі діти різні. Вивчайте його особливості мислення та готовність до навчання. Від того, як будете її вчити читанню залежить і сприйняття і розвиток і грамотність. А придбати корисні та цікаві книги для читання ви завжди можете в нашому Книжковому світі.