Мінімальна сума замовлення 200.00 грн.
Інформація
Пошук

Привчити дитину до читання дуже просто: рекомендації дитячих психологів.

  • Привчити дитину до читання дуже просто: рекомендації дитячих психологів.

Напевне кожний погодиться з тим, що літературний розвиток дитини дуже важливий. І справа не лише в тому, що тому, хто вміє та любить читати дитячі книги, буде легко даватись навчання в школі. Саме книжки дають змогу відчути різницю між хорошим та поганим, розказати що таке доброта, співчуття, мораль, дружба, самопожертва, відвага та сміливість. Читаючи, дитина розвивається на духовному та емоціональному рівні.

Художня література допомагає збагатити запас слів, вчіть абстрактному мисленню, логіці та одночасно розвиває фантазію та уяву. Дитячі казки на відміну від мультфільмів дозволяють уявити казкових персонажів в самих яскравих образах. Тобто малеча виступає головним режисером свого особистого фільму, що дуже важливо для розвитку сприйняття, уяви та пам'яті.

Мамо, я розумію що читати корисно, але я не хочу, і не буду!

Як заохотити дитину? Це одна з самих серйозних проблем сучасних батьків. Навколо скільки всього цікавого: планшети, комп’ютери, айпади та смартфони. В порівняні зі старшим поколінням, малюки сьогодні дуже «продвинуті»: вони зайняті переглядом величезної кількості мультиків, комп’ютерними іграми та телевізором.

Звичайно, на гарну повчальну книгу часу зовсім не залишається. Але не варто падати духом та вдаватись до кардинальних дій та натиску на крихітку.  Ми пропонуємо вам 10 перевірених способів, які допоможуть полюбити читати навіть самому непосидючому та неслухняному малюку.

Як правильно привчати дитину до читання: 7 порад для батьків:

  1. Будьте прикладом. Нехай малюк часто бачить вас з книжкою. Організуйте вдома велику бібліотеку, щоб у маленького дослідника завжди була можливість підійти до полички та взяти якусь цікавинку.

 

  1. Починайте практично з самого народження (2-3 місяці). В пригоді стануть ритмічні віршики, колискові, народні казочки. Першу книжечку, виготовлену зі спеціального матеріалу бажано купити уже в 6 місяців. Само собою немовля ще не вміє читати та розмовляти, але воно буде звикати до присутності літератури в своєму житті. З часом дитинка зрозуміє що там написано багато цікавого, та в майбутньому швидше виявить бажання розбирати невідомі закарлючки – букви.

 

  1. Перетворіть процес на цікаву гру. Зіграйте в домашній театр. Організуйте змагання з призами для того, хто більше прочитає. Познайомте дитину з книгами-лабіринтами, віммельбухами. Запропонуйте намалювати улюблених персонажів казок та оповідань. Ідей - океан.

 

  1. Якщо школяр відмовляється знайомитись з книгами шкільного списку – не наполягайте. Знайдіть альтернативу, адже не всім подобаються «сірі» розповіді про ліс восени або історію давнього Єгипту. Покажіть дитині що існують не лише підручники та рекомендований список видань, а й художня література таких жанрів як, фантастика, міфи або смішні оповідання.

 

  1. Не вимагайте дочитувати до кінця, якщо бачите що книжка не подобається. Ніколи не заставляйте дитинку дочитувати нецікаву розповідь до кінця, бо отримаєте зовсім протилежний ефект.

 

  1. Відомі дитячі психологи рекомендують орієнтуватись на головне вікове сприйняття дитини, в якій розвивається особистість.  З 3-х до 7 рочків– це сюжетні та рольові ігри, 7-11 років – навчання та розвиток, а підліткам цікаво інтимно-особистісне спілкування. Тому, обираючи наприклад подарункові книги, звертайте увагу на такі теми, які будуть цікавити читача найбільше всього.

 

  1. Обирайте книжки з яскравими та гарними обкладинками, вони повинні притягувати магнітом, дивувати та викликати приємні емоції – тоді й заохочувати не потрібно буде.

 

А чого робити точно не варто?

Звичайно не потрібно діяти авторитарно, шантажувати солодким та прогулянками, карати малюка за те що йому не цікаво. Бо в такому разі книжечка стане для нього ворогом, а не другом.

 

Дійте терпляче, лагідно, з любов’ю, і у вас обов'язково вийде привчити свою дитиночку читати з інтересом. А придбати корисну та цікаву літературу ви завжди зможете в нашому інтернет-магазині. Бажаємо успіху!